System Obsługi Klienta: loguj
Wielkanoc 2015

Pyszny pasztet wielkanocny

Różne rodzaje wysokiej jakości mięsa Matthias (1/2 kg mięsa z kurczaka, 1/2 kg łopatki wieprzowej, 1/2 kg wołowiny ) oraz 1/2 kg surowego boczku myjemy, zalewamy wodą, dodajemy 2 średniej wielkości marchewki, kawałek selera, średniej wielkości por i 2 cebule, solimy do smaku, gotujemy około 1,5 godziny do miękkości. W trakcie gotowania dodajemy 4 liście laurowe, 10 ziaren ziela angielskiego i pieprz. Mięso wyciągamy z wywaru i zostawiamy do ostygnięcia. Z kurczaka wyjmujemy kości. Sparzamy na sicie 1/4 kg wątróbek drobiowych. W pozostałym wywarze moczymy dwie czerstwe bułki. Mięso, wątróbki, bułki razem z ugotowanymi warzywami i zielem angielskim (liście laurowe wyrzucamy) mielemy trzykrotnie przez najdrobniejsze sito w maszynce. Dodajemy 3 jajka, łyżkę suszonego majeranku i łyżeczkę świeżo startej gałki muszkatołowej. Dobrze mieszamy i wkładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Zapiekamy ok. 1 godz. w temperaturze180°C. Przed zapieczeniem do pasztetu możemy dodać jajka na twardo, pokrojoną marchewkę lub suszone śliwki.
Mniej cierpliwym polecamy zakup gotowego pasztetu w sklepach Matthias, pieczonego domowym sposobem specjalnie na Wielkanoc.

Smacznego!

Wielkanoc 2013

Staropolski żurek
z białą kiełbasą Matthias

Obieramy i grubo kroimy włoszczyznę - ok. 40 dag. Dwa suszone grzyby moczymy, odsączamy, kroimy w paski. Dwie cebule kroimy w kostkę, dwa ząbki czosnku rozcieramy z solą. Kiełbasę białą Matthias kroimy w plasterki (można rownież dodać boczek wędzony Matthias, który należy pokroić w paski). Jajka (dwa kurze lub osiem przepiórczych) gotujemy na twardo, obieramy, kroimy na połówki. Włoszczyznę zalewamy zimną wodą, dodajemy pokrojone grzyby, pieprz, sól, liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy pod przykryciem ok 30 minut. Wywar przecedzamy, a grzyby wkładamy z powrotem. Boczek i kiełbasę podsmażamy na smalcu razem z majerankiem i cebulą. Wszystko dodajemy do wywaru, gotujemy jeszcze 10 minut. Wlewamy pół litra kiszonego żuru (zakwas z mąki żytniej - dostępny w sklepach), dodajemy roztarty czosnek. Gotujemy jeszcze 10 minut. Podajemy z jajkami i natką pietruszki.

Smacznego!

Listopad 2012

Nadziewane medaliony
z cukinii

Dwie duże cukinie obieramy, wydrążamy środek i kroimy na grubsze (ok 5 cm) krążki. Pół kilograma mięsa mielonego z szynki wieprzowej lub cielęciny Matthias, jedną startą cebulę, jajko, sól i pieprz łączymy ze sobą i taką masą nadziewamy cukiniowe krążki. Rozgrzewamy na głębszej patelni olej i smażymy medaliony ok 5 min. najpierw po jednej a potem po drugiej stronie. Pod koniec smażenia dolewamy bulionu, tworząc smakowity sos. Gotowe danie posypujemy świeżo pokrojonym szczypiorkiem i zbobimy bazylią. Można podawać z ryżem lub oddzielnie jako przekąskę.

Smacznego!

Sierpień 2012

Smakowity sos pomidorowy
do gołąbków Matthias

Smażymy 1 cebulę pokrojoną w drobną kostkę z 1 ząbkiem czosnku i odrobiną soli na zwykłym oleju (1-2 łyżki) (sól sprawi, że cebula nie zbrązowieje tylko się zeszkli) do tego dodajemy odrobinę mąki, i łyżeczkę masła, żeby zrobiła się zasmażka. Zmniejszamy ogień, dodajemy pastę pomidorową (przecier) około 2-3 łyżeczki i stopniowo dolewamy wody (można zastapić bulionem), kiedy uzyskamy tyle sosu ile chcemy, doprawiamy solą, białym pieprzem, słodką papryką, odrobiną ostrej papryki i łyżeczką cukru (można dodać pietruszki czy trochę wiecęj czosnku). Czekamy aż sos się zagotuje delikatnie i zgęstnieje. Na koniec dodajemy małą odrobinę słodkiej śmietanki do zabielenia.

Smacznego!

Sierpień 2012

Polędwiczki wieprzowe Matthias
w sosie mascarpone

Polędwiczki kroimy w poprzek w plastry i po oprószeniu mąką podsmażamy na patelni na gorącym tłuszczu (2-3 łyżki oleju). Kiedy lekko zbrązowieją dodajemy cebulę i pomidory pokrojone w kostkę, sól i pieprz (ew. również czosnek) i podlewamy odrobiną wody (lub bulionu), przykrywamy patelnię pokrywką i dusimy aż warzywa zmiękną (ok. 20 minut). Po tym czasie dodajemy kilka łyżek serka mascarpone i dusimy jeszcze 5 minut.

Smacznego!.

Sierpień 2012

Parówki Matthias
z żółtym serem

Ugotowane parówki nacinamy wzdłuż dłuższego boku i wkładamy wcześniej przygotowany pasek żółtego sera. Ser po chwili roztapia się wspaniale podkreślając smak parówek. Świetnie smakują z keczupem lub sosem czosnkowym.

Smacznego!